KUZUÖREN KÖYÜNDE SU YOK DERT ÇOK!

Çerkeş'in Kuzuören Köyü Karakoca mahallesinde köy halkı 2 yıldır çile çekiyor.

 

 

KUZUÖREN KÖYÜNDE SU YOK DERT ÇOK!

 

Çerkeş'in Kuzuören Köyü Karakoca mahallesinde köy halkı 2 yıldır çile çekiyor.

 

İlçeye yaklaşık 25 km mesafede bulunan Karakoca mahallesinde geçimlerini hayvancılıkla sürdüren Düzgün ailesi 2 yıldır susuzluğun çilesini çekiyor. Yetkililerin ilgisizliği ve köye su getirilememesinin bedelini bir büyükbaş hayvanının telef olmasıyla ödeyen sezgin ailesi dertlerini mikrofonlarımıza anlattı.

 

Her türlü girişimlerde bulunulmasına rağmen yetkililerin ilgilenmediğini söyleyen Düzgün ailesi bir an önce temiz suya kavuşmak istiyor. Devletin Köye Dönüş projesini hayata geçirmeye çalıştığı tam da şu süreçte çilekeş köy halkı köyden kaçmak istiyor.

 

 

BİR BÜYÜKBAŞ HAYVAN ÖLDÜ, 4 TANESİ HASTA

 

Bir büyükbaş hayvanı telef olan Genç çiftçi Sezgin Düzgün: "Köyde hayvancılıkla uğraşıyorum. Köyümüzde içme suyu olmadığı için hayvanlarımı Gerede ilçesinden gelen melen çayında su içiriyorum. Çaya Gerede'den zehir karıştığı için hayvanlarımda bu suyu içiyor ve ağızları köpürmeye başladı. 50 Büyükbaş hayvanımın 1 tanesi telef oldu 4 tanesi de hasta kurtarılmayı bekliyor." dedi.

 

İl Özel İdaresi ekipleri tarafından köyde yapılan keşif sonrasında suyun yetersiz olduğu tespit ettiklerini söyleyen Düzgün, "Köyümüzde suyun yetersiz olduğu tespit edildi. Ekiplerle birlikte 4 km ilerde köyümüze yetecek su bulduk ama çeşitli bahanelerle suyu getirmediler. 

 

 

 

 

TASARRUF TEDBİRİNE TAKILDI

 

Su getirme projesinin tasarruf tedbirine takıldığını söyleyen Kuzuören Köyü Muhtarı Dursun Gömürgen: "İl Özel İdaresinden geldiler bulduğumuz suyun yeterli olacağını söylediler. Ölçüm yaptılar ve köyümüzle arasındaki mesafe 4.5 km geldi. Daha sonra borusunu biz alalım kepçe parasını siz verin dediler. Biz de kepçe parasını karşılayamayacağımızı söyledik ve maalesef  yapılmadan kaldı. Tasarruf tedbirine takıldı." dedi.

 

TAŞIMA SUYLA DEĞİRMEN DÖNDÜRÜYORLAR

 

Köye su gelmeyeceğini kabullenen köylüler kendi imkanlarıyla farklı köylerden su tanklarıyla su taşıyorlar. Konu ile konuşan Sezgin Düzgün, "İki adet su tankı aldım. Hayvanlarım temiz su içsin diye 5 km mesafeden su taşıyorum. Yıl olmuş 2024 hala taşıma suyla değirmen döndürmeye çalışıyorum." dedi. 

 

 

Köyün suyu tek bir depodan beslendiğini söyleyen Düzgün, depoya gelen iplik kalınlığındaki suyla depo yaklaşık 1 haftada doluyor ve bir günde boşalıyor. Su çok yavaş döndüğü için devir daim olmadığından dolayı suda parazit ve kötü koku oluşuyor. Bizler suyu içmeden önce kaynatarak içiyoruz. Öte yandan köye gelip yerleşmek isteyen ve bahçe yapmak isteyenler var ama su olmadığı için kimse gelmiyor dedi. 

 

HERKES 5KM MESAFEDEN SU TAŞIYOR

 

Köyde 15 yıldık arıcılık yapan Ordulu Fikret Şahin, "15 yıldır bu köyde ikamet ediyorum ve yıllardır arıcılık yapıyorum. Su sıkıntısı çektiğimiz için arabamın içindeki su tanklarıyla 5 km ilerden su taşıyorum. Mağduriyetimizin giderilmesini istiyoruz." dedi.

 

 

 

SADECE SU VE YOL İSTİYORLAR

 

Hayvancılıkla uğraşan Ali Düzgün, "Köyde hayvancılık yapmaktayım. Hayvanlarım telef olduğu için çok üzüntülüyüm. Su olmadığı için çok sıkıntılar yaşıyoruz. Devletimizden su ve yol istiyoruz." dedi.

 

Mikrofonlarımıza konuşan Satılmış Durmaz ve Dursun Üresin de aynı sitemlerde bulunarak yetkililerden biran önce yardım beklediklerini belirtti.

 

Mutfak, banyo ve tuvalet ihtiyaçları için depodan eve su taşıdığını söyleyen Ayşe Düzgün, "Hayvanlarımız hasta oluyor. Kendimde rahatsızım ama oluktan su taşımak zorunda kalıyorum. Evimde hiç su yok. İhtiyaçlarımızı karşılamak için sürekli su taşıyorum." dedi.

 

 

Sayın yetkililer biz Ajans Çerkeş olarak gerekirse her gün 25 km ötedeki köye gideriz gerekirse her gün kamuoyunun gündemine taşırız. Su medeniyettir. Bu su 50 km ileride de olsa köyde bir kişide yaşasa su getirilmelidir. Devlet, kendini hissettirmelidir. Telef olan hayvan içinde gerekli yardımlar yapılmalıdır.


23.08.2024 11:09:17