Bahar Alerjisi Başınıza Bela Olmasın!
Baharın gelmesiyle birlikte alerjik hastalıkların görülme sıklığında büyük artış oldu. Bunun nedeni havada yayılan ağaç, çiçek ve çimenlerin oluşturdukları polenlerdir. Kişi alerjik bir bünyeye sahipse vücuda giren polenler bazı maddelerin salgılanmasına neden olur. Bu da gözlerdeki ve burun zarlarındaki kılcal damarların genişleyerek dokuların şişmesine yol açar. Bu reaksiyonlar incelendiğinde bahar alerjisi belirtilerine işaret eder. Bahar alerjisine halk arasında ‘saman nezlesi’ de denir.
Her Polen Alerji Nedeni Mi?
Bahar alerjisinden çok sayıda polen sorumlu tutulur. Ancak her polen alerjiye neden olmaz. Alerjiye en çok yol açan polenler; zeytin, fındık, kızılağaç, pelin, kavak, çayır otu, yulaf, çavdar ve buğday yulaflarıdır. Ağaç polenleri genellikle şubat-mayıs, ot polenleri mayıs-haziran, yabani ot polenleri ise yaz ortasından sonbahara dek etkilidir.
En Tipik Bahar Alerjisi Belirtileri Neler?
Bahar alerjisi belirtileri nöbetler halinde tekrarlayan; hapşırık, burun akıntısı ve tıkanıklığı, burunda kaşıntı, gözlerde sulanma ve kızarma, boğazda devamlı kaçıntı hissi gibi nezle belirtileriyle benzerlik gösterir. En sık görülen bahar alerjisi belirtileri 15-20 kez tekrarlanan hapşırık ve gözlerde sulanmadır. Bahar alerjisi olan kişiler krize girmiş gibi art arda hapşırır, burun akıntısı ve gözlerde sulanma sorunu yaşar.
2 Haftadan Uzun Süren Yakınmalara Dikkat!
Bahar alerjisi belirtileri ile nezle belirtileri neredeyse aynıdır. Bu iki hastalık arasındaki en büyük fark, nezlede semptomların 1 hafta, en geç 10 gün içinde kaybolması, bahar alerjisinde bu sürenin 2, hatta 4 aya kadar uzayabilmesidir. Dolayısıyla bu yakınmalar 2 haftadan uzun sürdüğü takdirde bunun altında alerjik bir reaksiyon olup olmadığının araştırılması gerekir. Ayrıca yakınmaların aralıklı krizler halinde oluşması , özellik de hastanın ailesinde alerji öyküsünün olması bahar alerjisine işaret eder. Ancak kesin tanı alerji deri testi ve kan tetiklerinin ardından korunur.
02.05.2019 20:08:00