TR 2024
  • kızılcahamam diş
ÇERKEŞ Haber Girişi : 12 Ekim 2023 14:50

HAYDAR CAMİSİNİN GERÇEK ADI NE?

HAYDAR CAMİSİNİN GERÇEK ADI NE?
Müjgan Saraçoğlu Güleryüz, Haydar camisinin isminin nereden geldiğini ve eski isminin ne olduğunu açıkladı.

 

KONUK MOBİLYA 21.02.2024

 

 

HAYDAR CAMİSİNİN GERÇEK ADI NE?

 

 

Uzun yıllar Çerkeş Karalar Mahallesinde yaşayan Müjgan Saraçoğlu Güleryüz mahalle de bulunan Haydar Camisinin isminin yanlış olduğunu beyan ederek gerçek isminin yeniden verilmesini talep etti.

 

Haydar camisinin asıl isminin 'Hayrat Camisi' olduğunu söyleyen Güleryüz, caminin tarihçesini kaleme aldı. Yaklaşık 10 yaşında iken caminin tadilat edildiğini anlatan Güleryüz, tanık olduğu o anları sosyal medyasından yazı ile paylaştı.

 

Güleryüz'ün kaleme aldığı o yazı ise şu şekilde, "HAYDAR CAMİİ.
Haydar camii'sinin yeri Haceligil'in miş.
Camii 'nin yapımınada destek olmuşlar.
Camii o günün koşullarında bağışlarla yapılmış onun için adına Hayrat(sevap kazanmak için yapılan iyi işler,iyilikler)camii denilmiş.
Zamanla camii'nin adı Haydar camii'sine dönmüş.
Sofuşeyh Mehmet Oruç(iki ismi var babaannemin annesinin babası)Haydar camii'ninde imamı.
Sofuşeyh burada öğrenci yetiştirir.Hasan baba da bu öğrencilerden biridir.Sofuşeyh zamanla yürüme güçlüğü çeker ve yerine Hasan baba'yı bırakır. 
Haydar dedenin türbesinin tavanında asılı duran iskemle zamanla yürüme güçlüğü çeken Sofuşeyh'i camii'ye getirip, götürdükleri iskemledir. 
Sofuşeyh Ahmet Babuçcu ve Mehmet Babuçcu'yu da yetiştirmiştir (her ikiside torunu).Önce Ahmet Babuçcu vefatından sonra Mehmet Babuçcu camii'nin imamlığını yapmışlar. 
Haydar dede Hancıosman  oğullarından İsmail oğlu Hasan baba'dır.
Anne adı Hatice
Baba adı İsmail'dir.
Oğulları İsmail ve Şıh Mustafa'dır.
Hasan baba'nın oğlunun, kızının, kızı olan torun Zehra Gürpınar (Gara Zehra ikinci evliliğinden soyadı Sezener)eşi Kemal amca ile camii'nin 1970 li yıllardaki tamirat ve tadilatına ön ayak olmuştur.
Rahmetli babam (Ali Saraçoğlu)ında camii'nin inşaat safhasında çok emeği geçmiştir.
Minarenin alemini babam Ankara'da yaptırmıştı. Alemini getirdiğinde o küçücük gibi görünen minarenin aleminin ne kadar büyük olduğunu görünce çok şaşırmıştım.
Çerkeş karalar mahallesindeki Haydar Camii'sinin geçmişi  ile ilgili büyüklerimden duyduklarım, gördüklerim,bildiklerim ve anılarım özetle bunlar olup,Haydar dedenin  iddia edildiği gibi Alevi  dedesi olduğu kanaatinde değilim.
Amacım Alevi Sunni tartışması yapmak değil gerçeklerin sarih ve sahih bir biçimde bizden sonraki nesle intikalinide sağlamaktır.
Saygılarımla.."

 

POLAT KARDEŞLER HAYVANCILIK 05.04.2024

 

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.
  • nazan çetintaş 07 Şubat 2024 15:09

    Haydar dede alevi değildir. haydar dede benim büyük babamın babasının dayısıdır. Ben çerkeş eşrafından ciynakların torunuyum. Büyükbabam Şekerci Osman'dır. Çocukluğumuzdan beri bize anlatırlar. Ve biz hep gurur duyduk.