ŞEBEKE SU KALİTESİ HAKKINDA BASIN BİLDİRİMİ
Şabanözü Belediyesi renkli şebeke suyu şikayetleri üzerine basın açıklamasında bulundu. Yapılan açıklamada su renginin neden değişiklik gösterdiği madde madde anlatıldı.
Şabanözü Belediyesinden yapılan açıklamada, “20.11.2020 tarihinde yapılan analizlerde su kalitesinden demir ve manganez miktarlarında beklenenin üzerinde artış tespit edilmiştir. Bu artış neticesinde şebeke suyunda farklı noktalarda daha fazla ya da az yoğunlukta renkli su şikâyetleri alınmaya başlanmıştır.
Oluşan durum, birden fazla etkenin birleşmesi sonucu meydana gelmiştir.
Bunlar;
- Güldürcek barajı karakteristiği
- Mevsim geçişleri
- Düşük yağış ve baraj seviyesidir.
1- Baraj karakteristiği
Bilindiği üzere Güldürcek barajı 1988 yılında tarımsal sulama amacı ile inşa edilmiştir. Taban yapısının başlangıçta içme suyu amacı ile oluşturulmaması ve geçen yılların etkisi ile baraj tabanında oluşan organik madde ve alüvyon birikimleri neticesinde dip ve orta derinlik seviyelerinde yüksek demir ve mangan ihtivası vardır.
2- Mevsim geçişleri
Her yıl mevsim geçişlerinde gerçekleşen, baraj içerisinde ısı tabakalaşması neticesinde kış aylarında soğuyan suyun yoğunlaşarak dibe doğru akıntı oluşturması, bunun neticesinde oksijence yoksun dip suyunda bulunan demir ve manganın baraj içerisinde homojen yayılımı.
3- Düşük Yağış ve Baraj seviyesi
Her yıl mevsim geçişlerinde barajda gerçekleşen su sirkülasyonu, yağış rejiminin mevsim normallerinde geçtiği taktirde baraj kotunun belli bir seviyenin üstesinde kalması sonucunda, arıtma tesisimizin arıtabileceği seviyelerde demir ve mangan yükü gelir ve bu değişimler şebekede hissedilmez. Ancak yağışın bilhassa üst üste 2 yıl düşük geçtiği dönemlerde barajda demir ve mangan açısından kaliteli su alınabilecek derinlik bölgesi kalmamaktadır. Bu durumda barajdan gelen demir ve manganın arıtma tesisinde giderilmesi gerekmektedir.
Arıtılmış sudaki çıkış demir konsantrasyonu ts266 limitlerini sağlamaktadır. Mangan miktarı ise sağlık riski seviyesinin P’ si dolaylarındadır. Arıtma tesisimizde hâlihazırda klor, potasyumpermanganat ve Ph düzenleme işlemleri yapılarak demir ve mangan ile mücedale edilmekte, bunun neticesinde barajdan arıtma tesisine ulaşan demir ve manganın ` ı arıtma tesisimizde giderilmektedir. Verimin ? dolaylarına çıkarılabilmesi için gerekli çalışmalar devam etmektedir.” denildi.